Prognose 2016: "Die Ernte im Gebiet Ribera del Duero wird gar als historisch bezeichnet: Sie war ergiebig, die Trauben präsentierten sich in ausgezeichnetem Zustand. Die Weine trumpfen mit Frische und intensivem atlantischem Charakter auf. Gleiches lässt sich von der Tinta de Toro der Ursprungsbezeichnung Toro sagen: Die Ernte wurde Anfang November abgeschlossen und zeichnete sich durch Reife und Gesundheit aus." (Quelle: Magazin Falstaff)
Der Topwein des Weingutes Teso la Monja ist der Alabaster, er ist der Nachfolger des Termanthia. Dieser wurde einst dadurch legendär, dass er im Jahrgang 2004 von Robert Parker mit 100/100 Punkten geadelt wurde. Die Tinta de Toro-Trauben, die die Basis für diesen großen Wein bilden, werden von über hundert Jahre alten wurzelechten Reben handgelesen und mehrfach selektiert. 18 Monate reift der Wein zur Vollendung in neuen Barriques aus französischer Eiche. Mit seiner gigantischen Konzentration und Komplexität und seiner einzigartigen Persönlichkeit gehört der Teso la Monja Alabaster zu den besten Weinen der Welt.
Robert Parker Wine Advocate |
94 / 100 Punkte |
The
2016 Alabaster was produced with grapes from ancient ungrafted vines,
three plots that total 12 hectares that yield no more than 800 grams per
hectare, but bear in mind, there might be 900 to 1,100 plants per
hectare. The grapes were hand-destemmed and fermented in open vats after
being foot trodden. The wine matured in new French barriques for 18
months. 2016 was a cold and wet year when the grapes ripened slowly and
late. Yields were high and the plants took time to ripen all the grapes,
so alcohols are a little higher, acidity lower and there are plenty of
tannins. This is more backward and undeveloped than the 2017. One to
wait. 4,000 bottles were filled in July 2019. Teso la Monja is the second project created by the Eguren family of Rioja after they sold Numanthia to LVMH. They now produce 300,000 bottles split into five different labels. I tasted mostly 2016s and 2017s, two very different vintages. There was no frost in 2017, which was warm and dry and one of the earliest harvests on record. But the wines are incredibly fresh and balanced, I'm tempted to say fresher than the 2016s... Analytically they have lower alcohol and higher acidity. We shall see... |
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James Suckling |
94 / 100 Punkte |
A
Toro with very polished and refined tannins, a silky texture and
beautiful fruit. Full body, yet racy and tight with a lot of tension and
focus. Big and structured wine. Needs four to five years to soften. Try
after 2022. |
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Decanter |
97 / 100 Punkte |
„Despite high levels of tannins, they’re silky, fine-grained and almost totally integrated into the dense, complex palate. Raspberries, elderberries, red plums, fennel and dark chocolate with smoky minerality. Incredibly precise; long and resonant, with sure-footed grace.“ |
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Guia Penin |
97 / 100 Punkte |
Guia Proensa |
99 / 100 Punkte |
Guia Gourmets |
98 / 100 Punkte |
Fachpressebewertungen Jahrgang 2016: |
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