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  • Beschreibung
    99/100 Wine Enthusiast. 95/100 James Suckling. 93/100 Robert Parker. TOP 10 der BIWA - Best Italian Wine Awards 2015. Sassicaia ist Toskana-Kult von Tenuta San Guido. „Italiens Antwort auf Bordeaux“ schrieben die Weinkritiker als 1968 mit dem Sassicaia der erste und bis heute berühmteste Cabernet Sauvignon Italiens auf den Markt kam. Heute ist der Sassicaia der Maßstab für alle Weine aus Italien.
  • Besonderheiten

    Kaum ein Wein aus der Toskana hat einen größeren Bekanntheitsgrad als der Sassicaia des legendären Weinguts Tenuta San Guido, die von Robert Parker als „Italiens größte Weingut-Ikone“ bezeichnet wurde, der Sassicaia als „“Ground Zero“ für alle Weine, die heute in Italien hergestellt werden. Der Super-Cabernet aus der Toskana wurde einst als "Italiens Antwort auf Bordeaux" gefeiert, als 1968 mit dem Sassicaia der erste und bis heute berühmteste Cabernet Sauvignon Italiens auf den Markt kam. Mehr als zwei Jahrzehnte war er der teuerste Tafelwein Italiens, bis dann 1994 eine eigene Appellation, die DOC Bolgheri Sassicaia für ihn geschaffen wurde - die einzige in Italien ausschließlich für einen Wein! Außer der Noblesse und der Rebsorte gibt es jedoch beträchtliche Unterschiede zwischen Sassicaia und Bordeaux:  Er wächst nicht in einer kühlen, sondern in einer warmen Gegend an der toskanischen Mittelmeerküste bei Bolgheri. Das Klima mit mildem Winter und heißem, trockenen Sommer ergibt  einen "Mediterranen Cabernet" wie Marchese Nicolo Incisa della Rocchetta, der Besitzer des Weingutes ihn bezeichnet.

  • Verkostungsnotiz

    Sattes, beinahe undurchdringliches Rubinviolett. Kompakte, aber auch etwas zurückhaltende Nase, zeigt Noten nach Cassis, eingelegten Kirschen, im Hintergrund ein Hauch Leder, auch feine Gewürze. Saftig und klar in Ansatz und Verlauf, zeigt viel präsente Frucht, Johannisbeeren und Preiselbeeren, dichtmaschiges, geschliffenes Tannin, baut sich lange auf, sehr saftig, lang anhaltendes Finale. (Quelle: www.falstaff.de, 96/100 Punkte für JG2011, Die Küste der Toskana – Tiefgründig und geschliffen, verkostet von Othmar Kiem, veröffentlicht im September 2014)

  • Fachpresse Parker

    2012  Tenuta San Guido Sassicaia

    eRobertParker.com # 219 (Jun 2015)
    Rating: 93
    Drink 2017 - 2035
    Cost: $124-$481
     
    Tenuta San Guido's newest release is the 2012 Bolgheri Sassicaia. This was a warm vintage, especially during summer months that saw hot winds and little rain. Thankfully, winter months delivered ample precipitation. Vines had good access to moisture underground. Production of the lower-tier wines was reduced: Le Difese was cut by 40% and Guidalberto by 30%. But Sassicaia’s production numbers remained stable at 200,000 bottles because all the estate’s best fruit was directed toward this product. Fruit was harvested a bit early to avoid problems with over ripeness. The wine presents a soft, velvety mouthfeel with plump cherry, fruity berry, blue flower and spice. Perhaps it shows more simplicity overall, but it does so with an impressive sense of harmony and confidence. This is not one of the great vintages of Sassicaia, but the wine flaunts its considerable pedigree nonetheless. It should age gracefully for twenty years or more. When Italian Prime Minister Matteo Renzi made a state visit to Washington, D.C. this past April, he packed a few bottles for the trip. He selected four wines to share with President Barack Obama. According to media reports they were Sassicaia (the 2011 vintage), Ornellaia, Tignanello and a Brunello di Montalcino by Mastrojanni. The statesmen sampled the wines together and President Obama joked that it would be “insulting” not to taste them. During a press conference, he turned to Renzi and smiled: “I will give you, Matteo, a report on whether it is up to the quality we expect.” Born in Florence, Prime Minister Renzi made a sound selection of wines from his native Tuscany to share with the American president. Of these wines, none is more iconic than Sassicaia. Roughly one month prior to the White House wine summit, I was in Bolgheri at Tenuta San Guido to taste a few older vintages of Sassicaia including the 1982 and 1998. I was also able to taste preview samples of the excellent 2013 vintage and the challenging 2014 vintage.

  • Fachpresse

    TOP 10 der BIWA - Best Italian Wine Awards 2015

    99/100 Punkte Wine Enthusiast, JG2012: One of Italy’s most iconic bottlings, the 2012 Sassicaia is drop-dead gorgeous. A blend of 85% Cabernet Sauvignon and 15% Cabernet Franc, it boasts sensations of blue flowers, cedar, juicy red currants, ripe raspberries, white pepper and a balsamic note. Structured, radiant and loaded with finesse, it delivers everything you’d expect from a world-class wine and more. Drink 2018–2032.

    95/100 Punkte James Suckling, JG2012: Lots of lavender, minerals and blackcurrants on the nose. Turns to black berries. Full body, ultra-refined tannins and an exquisite finish. This is all about delicacy, finesse and grace. Yet there is a solid core of ripe tannins giving it backbone and outstanding form. Better in 2017 but so delicious already. A wonderful surprise.

    18,5/20 Punkte + TOP100 2015 Vinum, JG2012

    17++/20 Punkte Jancis Robinson
    , JG2012: Mid ruby with the beginning of orange tinges. Impressive concentration of fruit and oak in equal measures. Lovely mouthful of sweet dark and red fruit with polished tannins and lovely freshness on the finish. Flavours and tannins are literally clinging to the palate.

    Jahrgang 2011:
    99/100 Punkte Wine Enthusiast.
    98/100 Punkte Doctor Wine.
    96/100 Punkte falstaff.
    95/100 Punkte WineSpectator.
    94/100 Punkte James Suckling.
    5/5 Trauben Duemilavini.
    3/3 Sterne Veronelli-Guide.
    3/3 Gläser Gambero Rosso.
    3/3 Sterne Veronelli.


    Jahrgang 2006:
    20/20 Punkte Weinwisser: "Jahrhundertwein"   

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