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  • Beschreibung
    Die Auslieferung erfolgt ab Oktober 2016. Spektakulärer Rioja-Riese von Marcos Eguren. Mit all seiner Komplexität und Eleganz ist der Amancio eine Hommage an seinen Großvater, der eine sehr moderne und spielerische Art und Weise des Weinbaus pflegte. 100/100 Guia Proensa, JG2011. 96/100 Guia Penin, 96+/100 Robert Parker, JG2010.
  • Besonderheiten

    Die Familie Eguren erzeugt auf den Weingütern Sierra Cantabria, Senorio San Vicente und Vinedos de Paganos in der D.O.C. Rioja und dem Weingut Numanthia Termes in der D.O. Toro spanische Weine mit Weltklasseniveau. Verantwortlich für die großen Qualitäten, die auf diesen Weingütern erzeugt werden ist der Starönloge Marcos Eguren. Er nutzt seine begnadeten Fähigkeiten, das Terroir der Spitzenlagen sowie das Potential der bis zu 110 Jahre alten Rebstöcke dazu, Ausnahmeweine mit individueller Klasse und Handschrift zu erzeugen. Der Weinberg „El Bosque“ hat eine Fläche von 1,5 Hektar, und liegt auf einem sanften Südosthang auf einer Höhe von 500 Meter über dem Meeresspiegel. Die Bergkette der Sierra de Cantabria schützt die Lage vor den kalten und feuchten Winden aus dem Norden. Die 1973 gepflanztenTempranillo-Reben stehen auf sandigem Lehmboden, der mit Felsbrocken durchsetzt ist, diese Struktur führt zu einer guten Belüftung, Porosität, Wassereinlagerungen und liefert wichtige Mineral- und Nährstoffe für den Rebstock.   

  • Verkostungsnotiz

      

  • Fachpresse Parker

    2010  Bodegas Sierra Cantabria Amancio

    Wine Advocate # 210 (Dec 2013)
    Rating: 96+
    Drink 2016 - 2032
    Cost: $150
     
    Everything in the 2010 Amancio is spectacular and noteworthy, homage to the current Eguren generation’s grandfather after whom the wine is named. It’s 100% Tempranillo from the same La Veguilla vineyard as its siblings. Again, the bunches are hand destemmed and the grapes ferment with their own yeast in 10-hectoliter French oak vats where they are foot-trodden twice per day during the first six days. The wine ages for 24 months in French and American oak barrels and is racked every four months. The wine is still extremely young and closed with shy aromas of licorice, blackberries, damsons and spices and a great sense of harmony. It’s still in the making, but it has ultra-fine tannins, great, clean acidity and superb concentration of fruit. All signs point at to sublime evolution in bottle. This true Rioja is a world class wine, but you should hold on to your bottles for a couple of years (or four!) to really enjoy its true value. 4,000 bottles produced. Drink 2016-2032. I tasted through the portfolio of three wineries belonging to the Eguren family and realized they were constantly mentioning that the wines were fermented with “yeast coming from their own vineyard,” so I queried winemaker Marcos Eguren what that really meant. It turns out that they have been carrying out an extensive study of the natural yeasts in their vineyards and found that 99% of the existing yeasts were non-saccharomyces. They have isolated two or three of this non-saccharomyces yeasts and a saccharomyces from their own vineyards which are subsequently used for the fermentation of their wines. These yeasts are kept at -80º C at the Navarra University, which is part of this research to avoid changes and mutations from happening. The study has not yet concluded. These are the wines from the Sierra Cantabria winery in San Vicente de la Sonsierra, which were extremely impressive and pure.

  • Fachpresse

    100/100 Punkte Guia Proensa, JG2013
    100/100 Punkte Guia Proensa, JG2012
    98/100 Punkte Silkes Weinmesse 2016
    , JG2012
    Über 1.000 Messebesucher wählten ihre Lieblingsweine

    95/100 Punkte Guia Penin
    , JG2012
    95/100 Punkte Guia Gourmets, JG2012

    100/100 Punkte Guia Proensa
    , JG2011
    97/100 Punkte Tim Atkin, JG2011
    94/100 Punkte Guia Penin, JG2011

    96/100 Punkte Guia Penin, JG2010
    96+/100 Punkte Parker, JG2010
    94/100 Punkte Wine Spectator, JG2010

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