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  • Beschreibung
    100/100 Guia Proensa. 98/100 Silkes Weinmesse. 95/100 Guia Gourmets. 96+/100 Punkte Parker: „Alles an diesem 2010er Amanico spektakulär und bemerkenswert“, über den Jahrgang 2010.
  • Besonderheiten

    Die Familie Eguren erzeugt auf insgesamt sechs Weingütern (Sierra Cantabria, Vinedos Sierra Cantabria, Senorio des San Vicente, Vinedos de Paganos, Teso la Monja, Dominio de Eguren) in der D.O.C. Rioja und der D.O. Toro spanische Weine mit Weltklasseniveau. Verantwortlich für die großen Qualitäten, die auf diesen Weingütern erzeugt werden ist der Starönloge Marcos Eguren. Er nutzt seine begnadeten Fähigkeiten, das Terroir der Spitzenlagen sowie das Potential der bis zu 110 Jahre alten Rebstöcke dazu Weine mit Weltklasseniveaz zu erzeugen. Die Familie Eguren gehört mit ihren sechs Weingütern, die alle einen eigenen, individuellen Stil des Terroirs großartig im Wein zum Ausdruck bringen, zu den erfolgreichsten Weinmachern der Welt. Das amerikanische Wein-Magazin, Wine Enthusiast, kürte Marcos Eguren zum "Winzer des Jahres 2012." Er ist Schöpfer einiger der renommiertesten Weine Spaniens, z.B. La Nieta, Finca El Bosque, Amancio, Alabaster, San Vicente, El Puntido und Teso La Monja um nur ein paar zu nennen.

  • Verkostungsnotiz

    96/100 Punkte Guia Penin: Farbe: Kirschrot, granatroter Saum. Aroma: ausgewogen, komplex, reifes Obst, würzig, feine Reduktionsnoten. Mund: strukturiert, geschmackvoll, reife Tannine, ausgewogen.

  • Fachpresse Parker

    2010  Bodegas Sierra Cantabria Amancio

    Wine Advocate # 210 (Dec 2013)
    Rating: 96+
    Drink 2016 - 2032
    Cost: $118
     
    Everything in the 2010 Amancio is spectacular and noteworthy, homage to the current Eguren generation’s grandfather after whom the wine is named. It’s 100% Tempranillo from the same La Veguilla vineyard as its siblings. Again, the bunches are hand destemmed and the grapes ferment with their own yeast in 10-hectoliter French oak vats where they are foot-trodden twice per day during the first six days. The wine ages for 24 months in French and American oak barrels and is racked every four months. The wine is still extremely young and closed with shy aromas of licorice, blackberries, damsons and spices and a great sense of harmony. It’s still in the making, but it has ultra-fine tannins, great, clean acidity and superb concentration of fruit. All signs point at to sublime evolution in bottle. This true Rioja is a world class wine, but you should hold on to your bottles for a couple of years (or four!) to really enjoy its true value. 4,000 bottles produced. Drink 2016-2032. I tasted through the portfolio of three wineries belonging to the Eguren family and realized they were constantly mentioning that the wines were fermented with “yeast coming from their own vineyard,” so I queried winemaker Marcos Eguren what that really meant. It turns out that they have been carrying out an extensive study of the natural yeasts in their vineyards and found that 99% of the existing yeasts were non-saccharomyces. They have isolated two or three of this non-saccharomyces yeasts and a saccharomyces from their own vineyards which are subsequently used for the fermentation of their wines. These yeasts are kept at -80º C at the Navarra University, which is part of this research to avoid changes and mutations from happening. The study has not yet concluded. These are the wines from the Sierra Cantabria winery in San Vicente de la Sonsierra, which were extremely impressive and pure.

  • Fachpresse

    100/100 Punkte Guia Proensa, JG2012
    98/100 Punkte Silkes Weinmesse 2016
    , JG2012
    Über 1.000 Messebesucher wählten ihre Lieblingsweine

    96/100 Punkte Guia Penin
    , JG2012
    95/100 Punkte Guia Gourmets, JG2012

    100/100 Punkte Guia Proensa
    , JG2011
    97/100 Punkte Tim Atkin, JG2011
    94/100 Punkte Guia Penin, JG2011

    96/100 Punkte Guia Penin, JG2010
    96+/100 Punkte Parker, JG2010
    94/100 Punkte Wine Spectator, JG2010

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