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  • Beschreibung
    100/100 Robert Parker. Starönologe Alvaro Palacios selbst informiert über die Qualität des Jahrganges 2013 begeistert: „Dieser Jahrgang hält alle Wunder des Lebens bereit: ein extrem hohes Potential für Langlebigkeit, was uns in Zukunft mit der Herrlichkeit reiner Substanz erfreuen wird, welche die mengenmäßig wenigen und dazu auch kleiner als üblichen Trauben bereithalten. Ein himmlischer Fluss voller Tagträume.“ Robert Parker prophezeit: Dieser 2013er L'Ermita ist eine andere Welt, ohne Zweifel ein 100-Punkte-Wein.
  • Besonderheiten

    Unter den "jungen Wilden", die Ende der 80er-Jahre das mystische, von Mönchen und Klöstern geprägte, dennoch gottverlassen scheinende Priorat aus dem langen Schlaf weckte, war auch Alvaro Palacios aus der Rioja. Alvaro entstammt der riojanischen Weinfamilie Palacios Remondo und hat später bei einigen der berühmtesten Weingüter der Welt (wie z.B. Chateau Petrus) gelernt. Heute erzeugt er mit seinem Finca Dofi einen der schönsten Weine Spaniens und mit seinem L`Ermita einen der gesuchtesten Kultweine der Welt.

    Wein-Ikone Alvaro Palacios ist begeistert über den Jahrgang 2013:
    „Knappheit aufgewogen durch historische Konzentration. (…) Der Jahrgang 2013, unser fünfundzwanzigster, hat den Gipfel an Pigmentation, phenolischer Intensität und Essenz in unserer gesamten, kurzen Geschichte  erbracht.“

    Dabei fing das Jahr nicht gut an. Der Winter war einer der nassesten seit langem und die Blüte ausgesprochen spät und dürftig. Positiv war allein, dass der Frost die Reben von Parasiten befreite. Doch dann war das Glück auf Seiten der Weinbauern:  Vom Sommer bis zur Ernte fiel so gut wie kein nennenswerter Niederschlag, vor allem blieb man von heftigen Herbststürmen verschont. Da der Boden viel Feuchte vom Frühjahr enthielt, und die Bachläufe viel Wasser führten, richtete der äußerst trockene Sommer keinen Schaden an. Es wurde spät geerntet. Bei Finca Dofi begann man am 18. Oktober, bei La Ermita soger erst am 4. November.

    „Dass die Trauben so lange an den Reben hingen, und sich sich in kleinen Schritten, behutsam und auf geheimnisvolle Weise ihrer fernen Reife näherten, brachte ihnen eine außerordentliche Frische und Säure; versteckt und verwoben mit dem Ungestüm großartiger, abgerundeter Tannine. Dies zusammen mit der Fluidität der Garnacha-Trauben brachte eine unbeschreibliche Fülle und Brillanz mit einladender Vitalität und Reinheit hervor.“   

  • Fachpresse Parker

    2013  Alvaro Palacios L'Ermita

    eRobertParker.com # 219 (Jun 2015)
    Rating: 100
    Drink 2016 - 2035
    Cost: $2000
     
    As I put my nose in the glass of the 2013 L'Ermita, my heart started beating faster. If we all thought 2012 was scarce and expensive, wait for the 2013. Made mostly of Garnacha with some 8% Cariñena and a pinch of white grapes interspersed in the vineyard, the L'Ermita fermented in oak vats with natural yeasts, and underwent malo in barrel where the wine then matured for 16 months. The grapes took a very long time to ripen and even if they were waiting for the acidity to go down, the final bottled wine (after malolactic) has an unbelievable pH of 3.26, figures that are seldom seen outside of whites without malo. The nose shows extremely elegant and balanced with citric freshness, blood orange and grapefruit peel, violets and lilies, earth and Mediterranean herbs. The bottle I tasted should have been in bottle shock, as it was bottled on 12/02/2015, exactly one week before I wrote this note. The wine explodes in your mouth, filling it with enormous brutal volume and finely threaded, sharp acidity. This is probably the best L'Ermita to date and is a legendary wine. I just couldn't get myself to spit this wine, which went down like velvet on my throat. Velvet? No, satin! Unfortunately 2013 was the latest harvest ever, the north-facing amphitheater of L'Ermita was harvested on November 5. In this nearly catastrophic vintage (yield-wise...), no more than 640 bottles were filled. Unobtainable and truly world class. There is an amazing video about the harvest of L'Ermita in 2013 worth searching for in Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=TLMJ2NxCIXU) . I tasted with Álvaro Palacios a few days after bottling the 2013s, as I had to taste the Riojas from the family winery Palacios Remondo, so we did Rioja and Priorat at the same time. The wines might be suffering a bit from the operation, but it's clearly an exceptional vintage. While 2012 is Mediterranean, 2013 is truly Atlantic. Lively and fresh wines. 2013 L'Ermita is other worldy, without a doubt a 100-pointer. I visited the vineyard twice this year and the work they do there is unbelievable, the vines are manicured! Other than the exceptional l'Ermita, 2013 in general might be their best vintage ever. From 2015 there will be a new wine here, from a north-facing vineyard he bought in 2013, the best vineyard that had always contributed to Terrasses. The owner retired and the sons wanted to sell, so he jumped at the opportunity. So there will be a new single-vineyard wine called Aubaguetes from the village of Bellmunt. It will be mostly Garnacha with some 2% Cariñena form the usual llicorella soils. I tasted through 2013 and 2014, which will not be commercially released, and the wine is completely different, it has a peachy nose, and a different personality to the rest of mostly Gratallops wines. The price is still undecided, but it will be above Dofí. 

  • Fachpresse

    98/100 Punkte Guia Penin, JG2013
    18,5+/20 Punkte Jancis Robinson
    , JG2013

    20/20 Punkte + 3. der TOP100 2015, JG2012: Vielschichtig, dicht, saftig, mineralisch, vibrierend.

    99/100 Punkte Guia Gourmets
    , JG2012

    97/100 Punkte Guia Penin
    , JG2012: kirschrot mit granatrotem Saum. Aroma mineralisch, ausdrucksvoll, würzig. Am Gaumen geschmackvoll, reife Früchte, zartbitter, schöne Säure.

    18,5/20 Punkte Jancis Robinson, JG2012: The nose is closed and very young today, it shows an elegant character of figs, dark fruit and gentle toast. The palate is quite striking and more expressive than the nose. Concentrated but fluid, superb and delicate tannins for a Priorat wine. Great balance and elegance with a positive reductive character. Decantation is mandatory to obtain full potential. Year after year L’Ermita gains delicacy. (FC)

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