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  • Beschreibung
    Insider-Tipp! Der Aquilon ist eine weltweit gesuchte Rarität, das Juwel in der Krone von Alto Moncayo. Nur knapp 6000 Flaschen wurden erzeugt. Weinmacher ist Chris Ringland aus Australien.
  • Besonderheiten

    Bodegas Alto Moncayo wurde erst 2001 gegründet. Davor war die Winzerfamilie Teil der führenden Cooperative BORSAO in der kleinen D.O. Campo de Borja süd-östlich der Rioja. Entscheidend für den Ausstieg aus der Cooperative war die Zusammenarbeit mit Jorge Ordonez, einem der erfolgreichsten Exporteure für spanische Weine weltweit, der sich seit vielen Jahren leidenschaftlich und mit großem persönlichen Einsatz, um die Modernisierung und qualitative Verbesserung des Weinbaus in den lange unterschätzten Weinregionen in Spaniens Süden, wie Jumilla, Calatayud und auch Campo de Borja widmet. Durch seine Vermittlung konnte Chris Ringland, der wahrscheinlich beste australische Önologe, als Weinmacher für den Eigenausbau der Weine von Bodegas Alto Moncayo gewonnen werden. Mit seinem Know How schuf er aus den bis zu 100 Jahre alten Garnacha-Reben aus bevorzugten Weinbergen an den Hängen der Moncayo Berge, derart dichte, konzentrierte Weine mit überwältigenden Fruchtaromen und Eleganz, dass Robert Parker diese Underdog-Weine schon im Premierenjahrgang als die besten der Region mit Spitzenbewertungen von bis zu 96/100 Punkten in die Welt-Elite katapultierte. Aufgrund der Ausnahmequalitäten von Alto Moncayo begab sich Robert Parker später persönlich nach Campo de Borja, um die Spitzenweine zu verkosten. Die Sensation war perfekt, als er die Alto Moncayo-Jahrgänge 2007 und 2009 im November 2013 mit spektakulären 100/100 Punkten bewertete.

  • Verkostungsnotiz

    100% Garnacha von bis zu 100 Jahre alten Rebstöcken. Der Aquilon ist das Juwel in der Krone von Alto Moncayo. Nur die Trauben aus den besten Lagen und die besten Barriques werden für diesen High-Class-Wein verwendet. Dunkles Kirschrot, komplex und sehr intensiv, mineralisch mit Anklängen confitierter Früchte und Toastaromen. Wie die pure Essenz der Garnacha Traube. 

  • Fachpresse Parker

    2012  Bodegas Alto Moncayo Aquilon

    eRobertParker.com # 215 (Oct 2014)
    Rating: 94
    Drink 2017 - 2025
    Cost: $125-$165
     
    The 2012 Aquilon is no shy wine in the dry and warm 2012 when yields were very low and produced very concentrated juice. This is a full-throttle Garnacha, ripe and rich, big and built like a tank, really young and somehow difficult to read as it's still covered by all that puppy fat, but tasting 2008 to 2011 side-by-side was a great help to picture how this 2012 could develop. This is somehow fresher than 2011 or 2009, but clearly needs to integrate the oak as it has plenty of aromas and flavors of chocolate, toasted bread and coffee. A very good vintage of Aquilon. Only 3,560 bottles were produced. Alto Moncayo, the winery created in 2002 by Jorge Ordoñez, Bodegas Borsao, Australian winemaker Chris Ringland and other partners to create the most ambitious wines from Aragón, needs no introduction, as their labels Aquilón and Alto Moncayo are well known by our readers. They showed up with bottles from Aquilón from 2008 to 2012 included, so I tasted the five vintages, which was great comparison, and also an opportunity to see the pace at which the wine ages. The wine is pure Garnacha from vines planted between 1920 and 1950 on poor soils with clay, iron and red slate. The yields are low and ripeness high, resulting in wines that regularly hit the scales at a whopping 16% alcohol. The grapes are harvested in 18-kilo boxes and sorted, crushed and fermented in small 4,000-5,000 kilo vats with neutral yeasts. The wine is the aged for 24 months in new oak barrels (20% American, the rest French, all of them new in all vintages). Aquilón is really a barrel selection, so Aquilón and Alto Moncayo are basically produced in the same way. What I found was that the character of the vintage was clear in the wines and they have different personalities, but the quality level is quite homogeneous. Alto Moncayo is not shy either, sourced from equally old Garnacha and fermented in the same way as Aquilón is aged for a slightly shorter time, around two years and the percentage of American oak is higher, reaching 40% which is both experimental (blind tasting) and because Ringland wants that character in the wine. These are clearly the most ambitious wines produced in Campo de Borja and in the whole of Aragón. Ripe, massive, concentrated, well-oaked and hedonistic Garnacha wines. I had the chance to taste the wines with Chris Ringland, who fell in love when visiting the mountain Garnacha vines from Campo de Borja in the early years of this century and that's how the story started... 

  • Fachpresse

    Fachpressebewertungen Jahrgang 2013:

    99/100 Punkte Silkes Weinmesse 2017 Über 1.000 Messebesucher wählten ihre Lieblingsweine.

    98/100 Punkte Guia Gourmets

    96/100 Punkte Guia Penin

    94/100 Punkte Antonio Galloni:
    (aged in new French and American oak barrels for two years) Inky purple. Explosive spice- and smoke-accented aromas of ripe dark fruits, potpourri and candied licorice, with a zesty white pepper quality emerging as the wine opens up. Sweet, expansive and round on the palate, offering intense, mineral-laced blackberry and violet pastille flavors and repeating smokiness. Utterly stains the palate and shows noteworthy power and lift on the strikingly long finish, with building tannins adding shape and grip. There are only 200 cases of this elegant bruiser, which is made from a selection of the estate's oldest vines, most of which were planted over 100 years ago.

    92/100 Punkte James Suckling: Rich aromas of red and black fruit with earthy and chocolate undertones. Full to medium body and a juicy, high level of tannins. Nicely done. Refined and delicious. From 100% garnacha. Drink now.

    Fachpressebewertungen Jahrgang 2012:

    94/100 Punkte Wine Spectator
    94/100 Punkte Stephen Tanzer´s IWC

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