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  • Beschreibung
    Die Auslieferung erfolgt ab Herbst 2016. 100/100 Robert Parker, JG2009. Alto Moncayo gehört zur absoluten Spitzengruppe der spanischen Weingüter. Aufgrund der Ausnahmequalitäten von Alto Moncayo begab sich Weinpapst Robert Parker persönlich nach Campo de Borja um die Spitzenweine zu verkosten. Die Sensation war perfekt, als er den Alto Moncayo 2009 mit spektakulären 100/100 Punkten bewertete. Auch der aktuelle Jahrgang präsentiert sich als 100%iger Vollgas-Garnacha.
  • Besonderheiten

    Bodegas Alto Moncayo wurde 2001 gegründet. Davor war die Winzerfamilie Teil der führenden Cooperative BORSAO in der kleinen D.O. Campo de Borja süd-östlich der Rioja. Entscheidend für den Ausstieg aus der Cooperative war die Zusammenarbeit mit Jorge Ordonez. Jorge Ordonez ist einer der erfolgreichsten Exporteure für spanische Weine weltweit und widmet sich darüber hinaus seit einigen Jahren leidenschaftlich und mit großem persönlichen Einsatz, um die Modernisierung und qualitative Verbesserung des Weinbaus in den lange unterschätzten Weinregionen in Spaniens Süden, wie Jumilla, Calatayud und auch Campo de Borja. Durch seine Vermittlung konnte der angesehene australische Önologe Chris Ringland als Weinmacher für den Eigenausbau der Weine von Bodegas Alto Moncayo gewonnen werden. Mit seinem Know How schuf er aus den bis zu 100 Jahre alten Garnacha-Reben aus bevorzugten Weinbergen an den Hänger der Moncayo Berge, derart dichte, konzentrierte Weine mit überwältigenden Fruchtaromen und Eleganz, dass Robert Parker diese Underdog-Weine als die besten der Region mit Spitzenbewertungen bis zu 97/100 Punkten in die spanische Elite katapultierte.    

  • Fachpresse Parker

    2009 Bodegas Alto Moncayo Alto Moncayo

    Review by Robert Parker
    eRobertParker.com # 1113 (Nov 2013)
    Rating: 100

    I tend to drink Alto Moncayo during its first 5-6 years of life. Although I was sure they had aging potential, I did not realize just how much longevity these wines possess. They are generally full-bodied, powerful (with at least 15.5% natural alcohol), concentrated, rich wines made from very old vines and tiny yields. If you are not into flavor concentration or care about artisanal wines from great terroirs that have been ignored for centuries, this may not be the wine for you. Not one of these ten vintages was close to full maturity. I gave perfect scores to the prodigious 2007 and 2009, two of the greatest expressions of old vine Grenache from the province of Aragon that anyone could have desire. The both possess plenty of black raspberry, blackberry, kirsch and licorice characteristics as well as an undeniable minerality and precision that are remarkable given their full-bodied, massive concentration and intensity. This was a great opportunity to look at one of the flagship wines of importer Jorge Ordonez’s portfolio. Alto Moncayo is a 100% old vine Grenache cuvee (900-1,000 cases produced depending on the vintage) that is a joint project between Jorge Ordonez and Barossa winemaker, Chris Ringland. Five generations of vignerons have farmed over 210 acres of primarily old vine Grenache at Alto Moncayo, a wine that is produced from incredibly low yields of 500 grams of grape bunches per vine. There are never more than six to eight bunches on these ancient head-pruned Grenache vines. The wine is fermented in open-top wood fermenters, and spends 19 months in 100% new oak prior to being bottled unfiltered. The fruit is all destemmed. I tasted these ten vintages of Alto Moncayo in September, and I was blown away by how well they were showing.

    Auszug der Parker-Beschreibung:
    „Ich gab Höchstnoten an die ungeheuren Jahrgänge 2007 und 2009, zwei der ausdrucksstärksten Grenache-Weine von alten Reben aus der Provinz Aragon, auf die jeder Lust haben muss. Die beiden haben viel schwarze Himbeere, Brombeere, Kirsch und Lakritz-Charakteristika sowie eine unbestreitbare Mineralität und Präzision, die bemerkenswert sind wegen ihrer vollmundigen, massiven Konzentration und Intensität.“  

  • Fachpresse

    93/100 Vinous - Antonio Galloni, JG2013: Bright violet color. A complex, expansive bouquet evokes ripe dark berries, candied flowers, vanilla and incense, with a smoky mineral overtone. Juicy and focused on the palate, offering concentrated boysenberry and cherry-cola flavors that show surprising vivacity and a touch of back end spiciness. Finishes very long and energetic, with supple tannins building slowly and in harmony with the wine's intense fruit. This suave bottling, which is sourced from vines that were planted between 1910 and 1967, was aged in new French and American oak barrels for 22 months.

    97/100 Punkte Guia Gourmets, JG2012

    98/100 Punkte Silkes Weinmesse 2014, JG2012
    Rund 1.500 Messebesucher wählten ihre Lieblingsweine

    95/100 Punkte Guia Penin, JG2012

    93/100 Punkte Stephen Tanzer´s IWC, JG2012: Glass-staining ruby.  Pungent aromas of cassis, blueberry, smoky minerals, potpourri, licorice and spicecake.  Juicy, supple and perfumed on the palate, with bright acidity lifting black and blue fruit, violet pastille and allspice flavors.  Finishes very long and gently tannic, with suave oak tones coming up slowly.  

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