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    Vorteile durch Direktbezug

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    Von der individuellen Empfehlung bis zur Lieferung

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  • Beschreibung
    Die Cru-Lage Brunate gilt unter Liebhabern und Kennern, zusammen mit der Cannubi-Lage, als die beste des Barolo. Der Weinberg umfasst nur etwa einen Hektar und bringt Weine mit majestätischer Eleganz, wie diesen Vietti Barolo DOCG Brunate, hervor. 30 Monate wird der Wein in Barriques aus französischer und großen Fässern aus slawonischer Eiche ausgebaut, bevor er ohne weitere Filtration oder Schönung abgefüllt wird.
  • Besonderheiten

    Die Geschichte vom Weingut Vietti geht zurück bis in das 19. Jahrhundert. Von 1919 an begann der Patriarch Marion Vietti konsequent mit dem Umbau des Hofes zu einem Weinbau- und Weinerzeugungsbetrieb. Unter der Ägide von Alfredo Currado (Luciana Vietti´s Ehemann) begann in den 50iger Jahren des vorigen Jahrhunderts die Produktion von exquisiten Weinqualitäten, die Expansion zu einem der Top-Produzenten im Piemont und der Export in die USA als eines der ersten Weingüter der Region. Nach seinem Tod 2010 übernahm sein Sohn die Geschicke des Gutes so prägend, zukunftsorientiert und erfolgreich, dass Robert Parker 2011 schrieb, dass die Keller-Technologie (house style) und die Weinberg-Philosophie (vineyard nuances) einen ebenso großen Platz einnehmen für die Qualität wie der Jahrgangscharakter. Die zahlreichen Erfolge sprechen Bände dafür, dass die Erlesenheit der Trauben bis in das Glas des Endverbrauchers transportiert wird.

  • Verkostungsnotiz

    Vietti gelingt es, die besten Eigenschaften der Nebbiolo-Trauben  zum Vorschein zu bringen. Der Wein ist dicht konzentriert, reich an schwarzen Kirschen, Cassis und Würze. Er hat eine feste Struktur mit elegant geschliffenen und fein abgestimmten Tanninen. Der Vietti Barolo DOCG Brunate beginnt zugänglich zu werden (besser noch in fünf Jahren), ist aber auch geeignet für eine längere Reifung in der Flasche.

  • Fachpresse Parker

    Parker-Bewertung Jahrgang 2013:

    2013 Vietti • Barolo Brunate
    231, The Wine Advocate, 30th Jun 2017
    Rating: 94
    Drink Date: 2019 - 2030

    Like the other important Nebbiolo-based wines made by Vietti, the 2013 Barolo Brunate follows the house style that sees longer maceration times and submerged cap fermentation. This results in exceptional fullness and plushness in terms of texture that transcends the mouthfeel. The wine's expressive bouquet shows open and frank aromas of dark fruit, tar, road paving, crushed stone and black truffle. This vintage also shows a savory or foxy touch of old leather or spice. I'd suggest a medium-term drinking window. Luca Currado presents his wines in ascending order of power. Because fruit from La Morra's Brunate tends to make more delicate wines, this is the second wine in his flight after the Barolo Castiglione.

    The dust has finally settled over the Vietti affair. When Luca Currado and his family announced the sale of this celebrated estate in Castiglione Falletto to American businessman Kyle Krause last summer, he kicked up the proverbial dust storm of controversy. Many critics that inhabit the murky backwaters of the blogosphere took aim at Luca Currado for surrendering such a valuable morsel of the Piedmont wine patrimony. The vitriol was extremely unfair in my opinion. What this family resolves to do with its property is its business alone. No outside person has jurisdiction over the intimate nature of such an important decision. As I reflect on this past year following l'affaire-Vietti, I come to two conclusions. The first is humorous and the second is a happy ending. It's funny to consider how this acquisition has sparked a Langhe-wide selling psychosis. You would think the selloff of historic Barolo wineries was underway with the same feverish intensity as a Black Friday electronics offering. During my time in the region, I heard rumors regarding at least five major wineries that were reportedly for sale. Of course none of the rumors are true, or if they are, these alleged sales have not been officially confirmed. In the span of 12 months, we've gone from the focused condemnation of the Vietti sale to region-wide "show me the money" hysteria. I had to laugh to myself because ultimately l'affaire-Vietti has served to inaugurate a year of wishful thinking that has landed quietly over all of the Langhe. It seems to me that many producers secretly wish to be in Luca Currado's shoes. The happy ending I spoke of concerns the quality of Vietti's wines. As you see from the collection of high scores listed below, I don't think Vietti's wines have ever been better.

  • Fachpresse

    Fachpressebewertungen Jahrgang 2013:

    96/100 Punkte Vinous - Antonio Galloni: Vietti's 2013 Barolo Brunate is one of the most reticent, powerful and explosive wines in the range. Huge beams of tannin give the wine its energy and overall shape. Readers will have to be especially patient with the 2013, as it is built for the long haul. As...in the very long haul. The gravitas and overall muscularity of Brunate is quite evident, but the wine remains raw, powerful and in need of significant bottle age. Today, the tannins are searing, which adds to the wine's brooding personality. This is the first vintage that includes old-vine fruit that used to go to Oberto and Marengo from a parcel Vietti acquired a few years ago.

    95/100 Punkte James Suckling: Very focused young Barolo with lots of aromas of crushed strawberries and raspberries. Hints of lilacs, too. Full to medium body, very fine tannins and a persistent and beautiful finish. Drink in 2019.

    17++/20 Punkte Jancis Robinson: La Morra. Cardinal ruby with orange tinges. Deeper and a little richer on the nose than the 2013 Castiglione, and much more brooding. Hints of oatmeal. Bags of crunchy tannins and succulent but very closed fruit. Gorgeous, elegant mid-palate weight.

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